listopada 30, 2015

pierniczki... wymagające




Od dzisiaj rozpoczynam tematykę typowo świąteczną. W grudniu będę Wam serwować przepisy na ciasteczka i dania typowo bożonarodzeniowe. Rozpoczynam na słodko od pierniczków. W tym roku przygotowałam je nieco inaczej. Użyłam mąki gryczanej - która jest „trudna” do okiełznania. Mogę śmiało powiedzieć, że te pierniczki są bardzo wymagające - ale za to efekt wynagradza trudy pierniczenia ;) Mąka gryczana powoduje, że ciasto nie jest jednolite, ciężko się je wałkuje, ponieważ drze się na kawałki. Musimy uzbroić się w cierpliwość i spokój podchodząc do tego przepisu. Jeśli tak zrobimy - otrzymamy super chrupiące pierniczki.
Pierniczki Robaków leżakują teraz w pudełeczkach - od około 2 tygodni. Za tydzień będzie lukrowanie i ozdabianie. Czyli to co tygryski lubią najbardziej. 





CO POTRZEBUJEMY:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 5 łyżek masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • imbir, cynamon i pieprz




DO DZIEŁA:
Wszystkie rodzaje mąki, imbir, cynamon i pieprz oraz sodę wymieszaj dokładnie. Dodaj cukier oraz lejący miód i mięciutkie masło. Połącz wszystko razem na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie klejące podsypuj tylko mąką pszenną i wyrabiaj do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Teraz tylko pozostaje wałkować po kawałku i wycinać ulubione świąteczne kształty. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE
  • gdy pierniczki wystygną schowaj je na 2 - 3 tygodnie do pudełeczka
  • jeśli nie lubisz twardych pierniczków - zanim schowasz je do pudełeczka włóż je do woreczka foliowego - to gwarantuje, że będą kruche
  • innym sposobem na to, aby pierniczki nie były twarde jest dorzucenie do pudełka kilku plasterków jabłka 









6 komentarzy :

  1. ach muszę też w końcu zacząć to całe pierniczenie z piernikami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie :) u na szykuje się teraz dekorowanie - to dopiero będzie szaleństwo ;)

      Usuń
  2. Wszyscy już pieką pierniczki, a ja w proszku :O Ale Twoje są super, dla każdego coś dobrego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :)
      ...zamknęłam je specjalnie w szczelnym pudełeczku ... są tak smaczne, że wyjadłabym wszystkie i na święta zostałyby tylko okruszki ;)

      Usuń
  3. Może kiedyś wypróbuję twoj przepis bo kusi mnie ta maka gryczana ale jest jeden problem - nie mam cierpliwości 😃

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger