stycznia 15, 2016

vegeta






Pan Robak to oddany wielbiciel vegety. Cierpiał długo, gdy okazało się, że zawiera wiele szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Jednak zdrowy rozsądek wziął górę i zrezygnował z tego „dobra”. Aby ulżyć mu w rozpaczy, postanowiłam stworzyć vegetę własnej produkcji. Wyszła smaczna i używam jej na co dzień, nawet do posypania kanapek…



CO POTRZEBUJEMY:
  • suszone warzywa - 100g
  • suszona pietruszka - ok. 10 g
  • czosnek niedźwiedzi - 2  łyżki
  • suszony lubczyk - 1 łyżka
  • kurkuma - 2 czubate łyżki
  • curry - 1 łyżka
  • 3 -4 płaskie łyżki soli ( w zależności od upodobań smakowych)



DO DZIEŁA:

  1. W kielichu blendera umieść suszone warzywa, czosnek niedźwiedzi i zmiel. Od czasu do czasu potrząsaj blenderem, aby wszystkie składniki się zmieliły. Następnie wysyp zawartość do miski i dodaj przyprawy. Przemieszaj.
  2. I to wszystko :) przesyp gotową przyprawę do słoiczka i korzystaj. 

THERMOMIX DO DZIEŁA:
1.  Włóż do naczynia suszone warzywa, czosnek niedźwiedzi i zmiel 10 sekund / obroty 10. 
2. Następnie dodaj przyprawy - 4 sekundy / obroty 5
3. Przesyp gotową przyprawę do słoiczka i korzystaj. 



DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • suszoną pietruszkę i włoszczyznę nabyłam w pobliskiej zielarni. W skład suszu wchodziły: marchew, pasternak, por, seler, pietruszka i lubczyk) - producent SYS
  • możesz dodać do vegety przyprawy wg swego upodobania - na pewno taka mieszanka będzie 100 razy zdrwosza niż ta kupiona w sklepie










21 komentarzy :

  1. Robię swoją wegetę od kiedy mam thermomixa. Do tego robię też swoją kostkę rosołową, masło, ketchup, majonez i cukier waniliowy. Przynajmniej człowiek wie co tam włożył do środka ;)
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez staram sie wiedziec co jem. Ciut wiecej czasu na przygotowanie potrawy i kd razu czlowiek troszke zdrowszy :)

      Usuń
    2. oh! jakże ja Ci zazdroszczę tego termośmixa ;) póki co - mam o czym marzyć ;)

      Usuń
    3. Joanna - to święta prawda! trzeba się przestawić i jakoś czas na gotowanie się znajduje :) a od grzeszków są niedziele... :D

      Usuń
    4. Monika - jakich składników używasz do kostki rosołowej? 😁😚😁

      Usuń
    5. To zależy czy robię warzywną czy mięsną. Do klasycznej rosołowej dodaję : 300 g mięsa bez ścięgien ( to z pałki kurczaka) 300 g warzyw mieszanych ( seler naciowy, marchew, cebula, czosnek) gałązki mieszanych ziół, świeżych np szałwii, rozmarynu, 150 g soli gruboziarnistej, 30 g czerwonego wina, 1 liść laurowy, 1 goździk. Najpierw zmiel mięso i przełóż do innego naczynia. Potem zmiksuj warzywa i świeże zioła. Wszystko przełóż do garnuszka dodaj sól, wino, liść, goździk i zmielone mięso.Zagotuj przez ok 25 min. Potem wszystko zblenduj i przełóż do szczelnie zamykanego słoika. Wystudź. 1 czubata łyżka odpowiada 1 kostce. Jedynie do rosołu mi nie pasuje, bo rosół mętnieje. No i często nie dodaję wina.

      Usuń
    6. prawdziwy wypas Monika! 😍 Musze to zrobić . dziękuję 😘

      Usuń
  2. Super zdjęcie jak się miksują warzywka :) normalnie kuchenny impresjonizm !!!
    I super sprawa, zachęciłaś mnie i tez zrobię swoją vegete :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beti - bardzo się cieszę 😘 przygotowanie vegety zajmuje mniej czasu niż wyjście do sklepu po brakującą przyprawę 😉

      Usuń
    2. o ! i to jest argument ;)

      Usuń
    3. Muszę koniecznie też zrobić, bo taka vegeta własnej roboty to samo zdrowie

      Usuń
  3. Tez taką domową vegetę robię, bo po prostu nie mogę się zmusić,aby kupować tę chemię. A tak, przynajmniej wiadomo co jest w środku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdzieś wyczytałam, że w ciągu roku człowiek zjada kilka kilogramów konserwantów i polepszaczy 🙈🙈🙈

      Usuń
  4. tez robie , jest na blogu :) i chyba nawet kolor stolu mamy podobny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ciekawością spojrzę na Twoją kolpozycję przypraw do vegety 💛 pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń
  5. Aby się udowodnić kurkume, curry i czosnek niedźwiedzi to w jakiej ilości dodać ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paula - czosnek niedźwiedzi tak z 1/4 szklanki, łyżka kurkumy i łyżka curry 💥🔆‼️

      Usuń
  6. Świetny przepis, biorę się za zrobienie. A ma ktoś może przepis na mieszankę do spagetti bolognese taką ala fix knorra?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się :)
      a mieszanka do bolognese...może to pomysł dla mnie na kolejne eksperymenty w kuchni... 😉

      Usuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger