Pan Robak to oddany wielbiciel vegety. Cierpiał długo, gdy okazało się, że zawiera wiele szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Jednak zdrowy rozsądek wziął górę i zrezygnował z tego „dobra”. Aby ulżyć mu w rozpaczy, postanowiłam stworzyć vegetę własnej produkcji. Wyszła smaczna i używam jej na co dzień, nawet do posypania kanapek…
CO POTRZEBUJEMY:
- suszone warzywa - 100g
- suszona pietruszka - ok. 10 g
- czosnek niedźwiedzi - 2 łyżki
- suszony lubczyk - 1 łyżka
- kurkuma - 2 czubate łyżki
- curry - 1 łyżka
- 3 -4 płaskie łyżki soli ( w zależności od upodobań smakowych)
DO DZIEŁA:
- W kielichu blendera umieść suszone warzywa, czosnek niedźwiedzi i zmiel. Od czasu do czasu potrząsaj blenderem, aby wszystkie składniki się zmieliły. Następnie wysyp zawartość do miski i dodaj przyprawy. Przemieszaj.
- I to wszystko :) przesyp gotową przyprawę do słoiczka i korzystaj.
THERMOMIX DO DZIEŁA:
1. Włóż do naczynia suszone warzywa, czosnek niedźwiedzi i zmiel 10 sekund / obroty 10.
2. Następnie dodaj przyprawy - 4 sekundy / obroty 5
3. Przesyp gotową przyprawę do słoiczka i korzystaj.
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- suszoną pietruszkę i włoszczyznę nabyłam w pobliskiej zielarni. W skład suszu wchodziły: marchew, pasternak, por, seler, pietruszka i lubczyk) - producent SYS
- możesz dodać do vegety przyprawy wg swego upodobania - na pewno taka mieszanka będzie 100 razy zdrwosza niż ta kupiona w sklepie
Robię swoją wegetę od kiedy mam thermomixa. Do tego robię też swoją kostkę rosołową, masło, ketchup, majonez i cukier waniliowy. Przynajmniej człowiek wie co tam włożył do środka ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka!
Tez staram sie wiedziec co jem. Ciut wiecej czasu na przygotowanie potrawy i kd razu czlowiek troszke zdrowszy :)
Usuńoh! jakże ja Ci zazdroszczę tego termośmixa ;) póki co - mam o czym marzyć ;)
UsuńJoanna - to święta prawda! trzeba się przestawić i jakoś czas na gotowanie się znajduje :) a od grzeszków są niedziele... :D
UsuńMonika - jakich składników używasz do kostki rosołowej? 😁😚😁
UsuńTo zależy czy robię warzywną czy mięsną. Do klasycznej rosołowej dodaję : 300 g mięsa bez ścięgien ( to z pałki kurczaka) 300 g warzyw mieszanych ( seler naciowy, marchew, cebula, czosnek) gałązki mieszanych ziół, świeżych np szałwii, rozmarynu, 150 g soli gruboziarnistej, 30 g czerwonego wina, 1 liść laurowy, 1 goździk. Najpierw zmiel mięso i przełóż do innego naczynia. Potem zmiksuj warzywa i świeże zioła. Wszystko przełóż do garnuszka dodaj sól, wino, liść, goździk i zmielone mięso.Zagotuj przez ok 25 min. Potem wszystko zblenduj i przełóż do szczelnie zamykanego słoika. Wystudź. 1 czubata łyżka odpowiada 1 kostce. Jedynie do rosołu mi nie pasuje, bo rosół mętnieje. No i często nie dodaję wina.
Usuńprawdziwy wypas Monika! 😍 Musze to zrobić . dziękuję 😘
UsuńSuper zdjęcie jak się miksują warzywka :) normalnie kuchenny impresjonizm !!!
OdpowiedzUsuńI super sprawa, zachęciłaś mnie i tez zrobię swoją vegete :)))
Beti - bardzo się cieszę 😘 przygotowanie vegety zajmuje mniej czasu niż wyjście do sklepu po brakującą przyprawę 😉
Usuńo ! i to jest argument ;)
UsuńMuszę koniecznie też zrobić, bo taka vegeta własnej roboty to samo zdrowie
UsuńDokładnie tak ☺️
UsuńTez taką domową vegetę robię, bo po prostu nie mogę się zmusić,aby kupować tę chemię. A tak, przynajmniej wiadomo co jest w środku :)
OdpowiedzUsuńgdzieś wyczytałam, że w ciągu roku człowiek zjada kilka kilogramów konserwantów i polepszaczy 🙈🙈🙈
Usuńtez robie , jest na blogu :) i chyba nawet kolor stolu mamy podobny :)
OdpowiedzUsuńZ ciekawością spojrzę na Twoją kolpozycję przypraw do vegety 💛 pozdrawiam serdecznie ☺️
UsuńAby się udowodnić kurkume, curry i czosnek niedźwiedzi to w jakiej ilości dodać ? :)
OdpowiedzUsuńPaula - czosnek niedźwiedzi tak z 1/4 szklanki, łyżka kurkumy i łyżka curry 💥🔆‼️
UsuńMiało być upewnić :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, biorę się za zrobienie. A ma ktoś może przepis na mieszankę do spagetti bolognese taką ala fix knorra?
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuńa mieszanka do bolognese...może to pomysł dla mnie na kolejne eksperymenty w kuchni... 😉