marca 13, 2016

smaki dzieciństwa - smalec z jabłkami 🍎🍏🍎


Każdy z nas ma swoje smaki dzieciństwa. To takie łączniki teraźniejszości z czasami beztroski. Gdy masz kęs takiego przysmaku w ustach, wracają wspomnienia, które są ciepłe dla serca. Uwielbiam podsmażone ziemniaki z kefirem, które kojarzą mi się z wakacjami u Babci Ireny. Chleb, śmietana i cukier - to z kolei wspomnienie mojego Taty, który przekazał mi kawałek swojego dzieciństwa w kromce chleba. Przekonywał, że takie połączenie może być smaczne i ... przekonał mnie :) Jest też smalec z jabłkami i jego fantastyczny kwaśno słony smak. Zastanawiałam się jak stworzyć taki smalec, ale bez użycia słoniny. Z pomocą przyszła mi fasola, która po zblendowaniu posiada odpowiednią konsystencję, aby stać się podstawą do smarowidła.

CO POTRZEBUJEMY:
  • puszka białej fasoli
  • 4 złote renety
  • 2 cebule
  • sól
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • pieprz czerwony
  • 1-2 liście laurowe


DO DZIEŁA:
Odcedź fasolę i zblenduj. Gładką masę posól i dodaj majeranek. Jabłka oraz cebulę obierz i pokrój:  cebulkę w drobną kostkę, a jabłka w grubą kostkę około 1 cm / 1cm. Podsmaż cebulkę, dorzuć jabłuszka. W moździeżu utłucz przyprawy i dodaj do składników na patelni. Przykryj, aby się lekko poddusiły, a następnie odparuj. Fasolę połącz z jabłkami. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki, aby wszystko się razem dobrze zmacerowało i schłodziło.




DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:

  • Druga wersja tego smarowidła ma smak głęboko czosnkowy. Polecam osobom, które za smakiem smalcu z jabłkami nie przepadają. Zamiast cebuli z jabłkiem - dodaj upieczony w piekarniku czosnek (1 główka) i odrobinę soku z cytryny. Przyprawy te same. Wystarczy zblendować czosnek wraz  z fasolą i doprawić przyprawami.





21 komentarzy :

  1. Ciekawie brzmi:)fasoli pod taką pistacja jeszcze Nie jadłam😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyżby Jadłonomia? robiłam smalec z fasolą właśnie z tej kuchni i rzeczywiście bardzo smaczny . madziorka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziorka - też z jabłkami :) ?

      Usuń
    2. z czerwona fasolą na pewno i suszonymi śliwkami, hehe jesli korzystasz z jadłonomi to z pewnością wiesz o czym mówię, zrobiłam gościom kanapeczki z tym smalcem i ogorkiem kiszonym i uwierz,że nie sądzili,że zamiast słoniny jest fasola hehe smaczności

      Usuń
    3. widziałam chyba właśnie w jadłonomii smalec z fasoli z dodatkiem uprażonej kaszy gryczanej, która imituje skwarki i chrupie pod zębami 😜ale że smalec z jabłakmi is my love to pokombinowałam troszeczkę - no i jest💃🏻💃🏻💃🏻

      Usuń
    4. natomiast z czerwonej nie robiłam smarowidła tylko quesadilla z serem 😎 muszę znów je przygotować i wrzucić na bloga - świetnie smakują ♨️🍴‼️

      Usuń
    5. na pewno nie był ze swkarkami, podpatrzyłam na bloga i rzeczywiście bez jabłek,ale są sliwki cebula sos sojowy i pzyprawy rozne, myślę,że jabłk też można dodać, a ze swkarkami to podobno z serka tofu , teściowa polecała hihi

      Usuń
    6. nowoczesna Teściowa :D czuję, że znalazłabym z nią wspólny język ;)

      Usuń
    7. hehe właśnie dopiero teraz doczytałam,że smalec o którym piszę jest jednak z białej fasoli, ja jednak nieświadomie użyłam czerwonej i było smacznie więc nie wiem czy ma to jakieś wielkie znaczenie hihi pa

      Usuń
    8. tak od niedawna teściowie wkręcili się w czystek bezglutenowe odzywianie humusy i inne takie dobra, stwierdzili,że farmacja już im nie służy hehe

      Usuń
    9. skwarki to raczej z tempeh'a niż tofu :) lepsze sa :)

      Usuń
    10. Jak to dobrze że człowiek nie zna jeszcze wszystkiego ☺️

      Usuń
  3. Jak tylko na to patrzę, to tylko bym jadł:) na pewno kiedyś spróbuje coś zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mnie to cieszy 😁myślę, że jak raz spróbujesz to będziesz do niego wracał 👌🏻😉

      Usuń
  4. Pycha ! Wieki już nie jadłam dmowego smalcu, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio mam fazę na przyrządzanie smarowideł - ten a'la smalec jest mega, ale niebawem dodam przepis na "mięsne smarowanie" - pachnie i smakuje obłędnie 😋

      Usuń
  5. a skąd ja mam wziąć bobkowe liście?! :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger