grudnia 03, 2016

💧💧💧 lukier królewski




Tydzień temu upiekłam z Robaczkiem pierniczki, a dziś udekorowałyśmy je najpiękniej jak potrafimy. 
Napatrzyłam się na cudeńka, które pokazują dziewczyny w grupie "Kulinarne Czary Mary" i postanowiłam, że w tym roku zrobię lukier królewski. Jest gęsty, śnieżnobiały i można nim tworzyć piękne dekoracje. 

CO POTRZEBUJEMY
  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny


DO DZIEŁA:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach przez kilka minut. Przełóż lukier do woreczka, odetnij rożek i .... dekoruj :)

DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
  • Cukier puder warto dodawać partiami i uważać, aby nam nie "odleciał" z miski
  • Gdy chcesz poszaleć z kolorami musisz zaopatrzyć się w barwniki spożywcze. W tym roku wykorzystałam sproszkowaną herbatę matcha (dla uzyskania zielonego koloru) oraz czerwony żelowy barwnik spożywczy
  • Jeśli masz zamiar polukrować większe powierzchnie - należy dodać odrobinę wody. Lukier wychodzi wówczas rzadszy i ładnie rozlewa się po ciastku.
  • Do wyciskania lukru można oczywiście używać tylki, a jeśli jej nie posiadasz - wykorzystaj woreczek z odciętym rogiem - u mnie świetnie się sprawdził.


















 




3 komentarze :

  1. Ach jakie cudeńka :) przepiękne ! i na pewno smakowite :) pewnie z maminego przepisu <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasteczka bym chętnie schrupała. Domowy, porządny lukier to przepis, który każdy maniak kulinarny powinien mieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś wiem, że do dekoracji będę używać już tylko lukru królewskiego <3

      Usuń

Copyright © 2014 🍬 Smakołyki Dominiki 🍬 , Blogger