Tydzień temu upiekłam z Robaczkiem pierniczki, a dziś udekorowałyśmy je najpiękniej jak potrafimy.
Napatrzyłam się na cudeńka, które pokazują dziewczyny w grupie "Kulinarne Czary Mary" i postanowiłam, że w tym roku zrobię lukier królewski. Jest gęsty, śnieżnobiały i można nim tworzyć piękne dekoracje.
CO POTRZEBUJEMY
- 1 białko
- 200 g cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
DO DZIEŁA:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na wysokich obrotach przez kilka minut. Przełóż lukier do woreczka, odetnij rożek i .... dekoruj :)
DOBRE RADY ZAWSZE W CENIE:
- Cukier puder warto dodawać partiami i uważać, aby nam nie "odleciał" z miski
- Gdy chcesz poszaleć z kolorami musisz zaopatrzyć się w barwniki spożywcze. W tym roku wykorzystałam sproszkowaną herbatę matcha (dla uzyskania zielonego koloru) oraz czerwony żelowy barwnik spożywczy
- Jeśli masz zamiar polukrować większe powierzchnie - należy dodać odrobinę wody. Lukier wychodzi wówczas rzadszy i ładnie rozlewa się po ciastku.
- Do wyciskania lukru można oczywiście używać tylki, a jeśli jej nie posiadasz - wykorzystaj woreczek z odciętym rogiem - u mnie świetnie się sprawdził.
Ach jakie cudeńka :) przepiękne ! i na pewno smakowite :) pewnie z maminego przepisu <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka bym chętnie schrupała. Domowy, porządny lukier to przepis, który każdy maniak kulinarny powinien mieć :)
OdpowiedzUsuńdziś wiem, że do dekoracji będę używać już tylko lukru królewskiego <3
Usuń